Tjänster

Hundsök

Välkommen att utforska vårt nätverk av sökhundsexpertis och ta del av den omfattande kunskap som vår organisation har att erbjuda.

Sponsring

Sponsra en skola med narkotikasök

Område/plats

Du föreslår en skola eller ett område där du önskar att uppdraget genomförs.

Vilken aktör

BOSH utser en aktör som sköter uppdraget och kommunicerar direkt med rektorn.

Uppdrag avslutat

Rektorn får återrapportering. Du informeras enbart om att uppdraget har slutförts efter det har skett.

Vi tackar dig

Om du vill, lägger vi in din logga på vår sida för att visa att du också stödjer en narkotikafri skola för alla barn och unga.

Vanliga frågor

Här svarar vi på de vanligaste frågorna kring sponsring, medlemskap och våra tjänster.

Vad kostar det att bli stödmedlem?

Det kostar 400 kr per år att vara stödmedlem. Vi välkomnar både privatpersoner, företag och organisationer som stödmedlemmar. Om du är intresserad, är du varmt välkommen att fylla i vårt kontaktformulär. Tack för ditt stöd!

Hur blir mitt sökhundsföretag medlem?

För att bli medlem måste företaget uppfylla följande krav:

• Årlig godkänd tjänstbarhetsbedömning inom verksamhetsinriktningen med de sökhundar medlemsföretaget avser att arbeta kontinuerligt med.
• Att ha ett sekretessåtagande i uppdragsavtalet som skyddar uppdragsgivare.
• Ha ett registrerat företag som praktisera god företagsamhet och en ansvarsförsäkring.
• Transportörstillstånd från Jordbruksverket samt godkänt fordon av Länsstyrelsen.
• Kontinuerlig vidareutveckling och kompetenshöjning.

Vad innebär en tjänstbarhetsbedömning?

Den ser olika ut för de olika inriktningarna eftersom doft, arbetssätt och syfte skiljer sig åt. Ekipaget testas tillsammans, oftast är det både en teoretisk och en praktisk del. Vi är noga med att hundföraren har bred yrkeskompetens inom sitt område, men också att hunden är väldresserad och att de tillsammans har förmåga att lösa uppgiften. Blir man godkänd får man uppvisa upp alla dokument och intyg som krävs. När allt är på plats blir du ackrediterad, får årets ackrediteringsmärke på protokollet och blir presenterad som medlemsföretag på denna plattformen.

Vem utför tjänstbarhetsbedömningarna?

Vägglus- och råttsök, Mona Ghalayini / Quality Detection Dogs AB
Mona är utbildad skadedjurstekniker (vägglöss) och har arbetat med vägglushundar på heltid sedan 2015. Hon var första i Sverige att få tillstånd att bedriva jakt på råtta med hjälp av hund.

Läcksök, Susanne Kihl / Hundägarservice Specialsök
Susanne har bl.a. arbetat som tjänstehunddressör inom specialsök och är den som startat läcksök på det kommunala ledningsnätet för dricksvatten och fjärrvärmenätet. Hon har också en examen som läcksökare och rörnätsutredare.

Barkborresök, Annette Johansson / SnifferDogs Sweden

Annette har tillsammans med forskarna på slu utvecklat granbarkborresökande hundar i Sverige och har arbetat med att inventera barkborrarna sedan 2013 åt bl.a. länsstyrelsen.  

Narkotika-, vapen- och elektroniksök, Maria Delin / Watson Detective Dogs AB

Maria har en bakgrund som vapen-, ammunition- och sprängämnes hundförare på swedec och har arbetat på brottsbekämpningen på tullverket i 14 år, bl.a. som hundförare.

Skogsbrandhund, Malin Kyllesjö / Herrgårdskliniken
Malin var först i världen med sökhundar för eftersläckning av skogsbränder. Hon har både utbildning och erfarenhet av eftersläckning av skogsbränder.

Jag vill göra en tjänstbarhetsbedömning, hur går jag tillväga?

För att göra en tjänstbarhetsbedömning och ansöka om medlemskap, vänligen använd vårt kontaktformulär och specificera den önskade inriktningen. Vi vidarebefordrar din förfrågan till den ansvarige bedömaren för den specifika inriktningen. Observera att priset för tjänstbarhetsbedömningarna skiljer sig åt mellan inriktningarna, där lägsta pris är 2500 kr inkl. moms. Välkommen med din ansökan!

Om vi inte blir godkända på tjänstbarhetsbedömningen?

Om du inte blir godkänd på tjänstbarhetsbedömningen, är du välkommen att ansöka om en ny bedömning vid nästa tillfälle.

Jag har redan en bedömning från en annan aktör, kan jag ansöka om medlemskap då?

Om du har en tidigare utförd bedömning från en extern aktör är du välkommen att skicka in den till oss. Vi kommer att granska både förfarandet och bedömaren innan vi tar ett beslut om godkännande. Vänligen notera att du även måste uppfylla de övriga kraven för medlemskap för att bli beviljad medlemskap hos oss.

Jag uppfyller inte alla kriterierna, kan jag bli medlem ändå?

Nej

Vad kostar ett medlemskap för mitt sökhundsföretag hos BOSH?

Ett medlemskap i BOSH kostar 1000 kr. Pengarna går till branschorganisationens omkostnader och kompetensutveckling för medlemmarna. Alla i styrelsen arbetar ideellt. Vänligen notera att medlemskapet är endast tillgängligt för företag som uppfyller våra krav. Om ditt företag uppfyller dessa kriterier är du välkommen att ansöka om medlemskap. Tjänstbarhetsbedömning tillkommer.

Hur kan jag stödja Branschorganisationens för sökhundars arbete?

Det finns två sätt att stödja vårt arbete:
Stödmedlemskap: Du kan ansöka om att bli stödmedlem i vår organisation. Stödmedlemskapet kostar 400 kr och är öppet för både privatpersoner, företag och organisationer. Genom att bli stödmedlem stöttar du vårt arbete och hjälper oss att fortsätta våra insatser.

Sponsring av narkotikasök: Du kan även välja att sponsra en skola med ett narkotikasök med våra hundar. Detta är ett konkret sätt att bidra till en narkotikafri skolmiljö. För att sponsra ett sök kan du kontakta oss via vårt kontaktformulär, så kommer vi att vägleda dig genom processen.Vi uppskattar allt stöd och engagemang som hjälper oss att fortsätta vårt viktiga arbete.

Tack för ditt intresse och din vilja att bidra!

Min skola tar gärna emot ett sponsorsök, hur anmäler jag det?

Börja med att kontakta oss via vårt kontaktformulär. I ditt meddelande, var noga med att ange namnet på din skola och var den är belägen. Detta hjälper oss att placera din skola på listan över kandidater för sponsring. Vissa sponsorer kan föredra att välja skolor eller områden, medan andra vill att vi väljer åt dem. Vi kommer att behandla din förfrågan och informera dig om hur du går vidare.

Tack för att du är intresserad av att skapa en narkotikafri skolmiljö genom vårt sponsorsök!

Jag vill anlita ett medlemsföretag, hur gör jag?

Besök vår webbplats och bläddra igenom våra listade medlemsföretag för att hitta det som bäst matchar dina behov och önskemål. Klicka sedan på det specifika företaget som du är intresserad av. Detta kommer att ta dig till deras hemsida eller kontaktinformation. Diskutera dina specifika behov och önskemål med dem. De kommer att ge dig vägledning och information om hur de kan hjälpa dig.

Expertisen jag söker finns inte?

Om du inte hittar den expertis eller den specifika tjänst du söker bland våra medlemsföretag, tveka inte att kontakta oss. Vi har ett brett nätverk och internationella kontakter inom branschen och kan göra vårt bästa för att hjälpa dig att hitta rätt lösning. Vi kan även undersöka om något av våra medlemsföretag är intresserade att träna hundar för dina specifika behov.

Kan man träna hundar att söka allt?

Nästan.

Nyfiken på att höra mer?

Läs mer om våra tjänster och kontakta något av våra medlemsföretag.